Läder -ett återbruksprojekt

 Vi är så glada och stolta . Nyligen har vi fått motta ett verksamhetsbidrag från nämden för hemslöjdsfrågor.

Följ med på resan, vi kommer att uppdatera löpande med bilder från arbetet och här kommer man också att kunna köpa de färdiga produkterna.

Uttdrag ur ansökningstexten:

"Jag vill undersöka möjligheten att skapa nytt läderhantverk med material från begagnade/kasserade skinn och läderföremål. Som läderhantverkare tycker jag att hållbarhetsperspektivet blivit allt viktigare. Skinn och läder är material som i flera led gör ett stort avtryck på miljön och behöver få ett så långt liv som möjligt.
Man gör en del försök med att riva och baka samman läderspill till olika produkter men det innebär att många av lädrets grundkvaliteter försvinner. Segheten, slitstyrkan och ytstrukturen.
Föremål i skinn och läder kasseras ofta på grund av små fel där resten av materialet ofta är i fint skick och borde således kunna användas rakt av till hantverk och slöjd utan att genomgå ytterligare en industriell process.
Under projektet vill jag ta fram några olika exempel på hantverksprodukter i återbrukat skinn( ej päls) eller läder.


 Första produkten -en somrig väska
Nu så har jag en hel låda med skinnplagg från secondhandmarknaden stående i verkstaden , det är plagg med defekter eller som blivit rejält nedsatta i pris pga. omodernt snitt eller liknande.
Jag började med något ljust och somrigt.
Material: Lammnappa från en sparsamt använd kjol med vinfläck. Fläcken var inte så utbredd så det mesta av skinnet gick att använda. Skinnet räckte till en axelremsväska och det finns fortfarande bitar kvar, får se vad det kan bli.
Bomullsfoder med zebramönster, stuvbit från tidigare produktion.

Väskan har fått ett quiltat mönster. Tunna skinn som lamm, get och renskinn lämpar sig fint till quiltning. Lammnappa är mycket lätt och den färdiga väskan är också lätt och mjuk med en tilltalande len yta.
Dragkedja upptill samt ett dragkedjefack inuti.

Mått: längd 23 cm , höjd 18, djup 7 cm, lång reglerbar axelrem.
Pris 1800 kr (frakt tillkommer)

  Nr 2
Omslag till skrivbok i A5 format. Bokomslag är något jag gör ganska ofta, det är en populär gåva till skrivande personer. Man behöver inte särskilt kraftiga skinn och vanligen använder jag mig av någon form av nappa.
Den här gången är det alltså utifrån återvunnet skinn. Ursprungsmaterialet är svinspalt ( ofta felaktigt kallat mocka) från två stycken kavajer från secondhandaffär. Båda kavajerna har varit sparsamt använda och hade många fina partier men båda hade fläckar på kragen. På slipade skinn som spalt är det mycket svårt att få bort feta fläckar. Hade det varit kraftigare skinn så kan man prova att slipa eller borsta bort smuts.
Jag har flätat och sytt ihop remsor av båda skinnen som matchar så fint ihop.
Omslaget har plats för en ganska tjock skrivbok med hårda pärmar.
Pris 450 kr exkl. anteckningsbok.

#nämdenförhemslöjdsfrågor#slöjd+2024#återvunnetläder#reclaimedleather
A5 Bokomslag Omslag till skrivbok av svinspalt
A5 Bokomslag Insida framifrån, med en extra insticksficka.
A5 Bokomslag Fin knäppning med klädd knapp och skinnremmar
Materialet svinspalt En av materialkällorna, kavaj med fläck på kragen.
Fin färgmatchning mellan de två materialen Flätning som även limmas och sys
Insidan Enkelt att byta bok, bara att sticka in pärmen.

Vi tar fortfarande gärna emot material, men bara efter kontakt så att vi inte får en för stor mängd råvara. Exempel kan vara en jacka med ful reva eller fläck men där resten av plagget är fräscht.  

Nu så har jag en hel låda med skinnplagg från secondhandmarknaden stående i verkstaden , det är plagg med defekter eller som blivit rejält nedsatta i pris pga. omodernt snitt eller liknande.

Vi tillåter oss att vara kräsna eftersom tillgången på överblivna skinn och lädervaror är stor. Varor med dålig lukt eller som förvarats fuktigt går  inte att använda i detta projektet.

Vi tar inte emot varor från rökare ( lukten går alldrig ur).

Tel 0708 938532